Bijen en insecten

vliegenramen op maat tegen vliegen

 

Vliegen zijn niet alleen verschrikkelijk vervelend maar dragen ook zeer veel bacteriën met zich mee zoals salmonella of E colli. Dit komt voornamelijk doordat vliegen sterk aangetrokken worden door dode dieren of uitwerpselen. Onderzoek wijst uit dat op een doorsnee huisvlieg tot 351 soorten bacteriën te vinden zijn. Daarvan is het grootste deel te vinden op hun fijne pootjes en vleugels.


Een vliegenraam op maat van vliegenraam-oudenaarde behoort nog steeds tot de beste oplossing om te genieten van wat verkoeling in een vliegen vrije woning.

vliegenramen op maat tegen muggen

Muggen, wie herkent het vervelende gezoem 's nachts niet? Een mug in de kamer kan al voldoende zijn om heel uw nachtrust te verstoren. Ook de muggenbeten kunnen voor de nodige ergernis zorgen.

We krijgen steeds meer te maken met zachtere winters en warmere zomers waardoor de populatie muggen en andere vervelende insecten toeneemt. Exotische muggensoorten zoals de tijgermug trekken stilaan tot bij ons . Deze exotische mug is momenteel vooral terug te vinden in een mediterraan klimaat, maar is sinds 2012 elke zomer in België waargenomen.  Het is daarom sterk aan te raden om uw slaapkamer goed te voorzien van vliegenramen op maat.

Bijen, daar hoort een woordje uitleg bij:

Bijen en insecten
Is het een bij of een wesp, en zal een bij je ook steken?

Honingbijen

Honingbijen

Dit zijn tamme gekweekte bijen, die gehouden worden in een bijenkorf. Deze bijen produceren honing, die geoogst kan worden. Honingbijen zijn niet agressief en zullen uit zichzelf niet steken tenzij je ze beet neemt of er per ongeluk op zou stappen.

Solitaire bijen

Solitaire bijen

Dit zijn wilde bijen, die niet steken. Er zijn zo’n 350 verschillende soorten. Sommige van deze solitaire bijen maken graag gebruik van een bijen- of insectenhotel. Een mooie soort die je bijna altijd als bewoner ziet is de metselbij.


Wespen

vliegenramen op maat tegen insecten

Wespen kunnen venijnig steken als ze de kans krijgen. Doordat ze vaak opzoek zijn naar zoetigheden zullen zij ook in huis komen. Wespen voeden zich hoofdzakelijk met braakstof van hun eigen larven. Aan het eind van de zomer zijn er geen larven meer en gaan de wespen opzoek naar andere zoetstoffen, die ze bij ons volop vinden. Een wesp in huis kan gevaarlijk zijn. Houd ze daarom buiten met een degelijk vliegenraam op maat van Vliegenraam-Oudenaarde.

 

Zweefvliegen

vliegenramen op maat tegen insecten

Er zijn ook insecten die er uitzien als bijen, maar toch geen bijen zijn. Dit zijn zweefvliegen. Die zien er soms uit als bijen of wespen. Ook zweefvliegen kunnen niet steken.

 


vliegenramen op maat tegen insecten
vliegenramen op maat tegen insecten

De aziatische hoornaar is een grote exotische wespensoort die we meer en meer zullen tegenkomen in onze tuinen. Aziatische hoornaars storten zich massaal op onze honingbijen en kunnen zo hele bijenkasten leegroven. Dit wordt elk jaar een groter probleem aangezien zij hier geen natuurlijke vijanden hebben.


Wist je dat een nest van de aziatische hoornaar tot 90cm in diameter kan meten?


Een hoornaar is in staat om te steken en zal een zeer pijnlijke beet nalaten. Een wespensoort die je liever buiten houdt met onze vliegenramen op maat. Als je gevoelig bent aan wespensteken kan de hoornaar zelfs zeer gevaarlijk zijn.

Waarom hebben we bijen en vlinders nodig?

Bijen en vlinders zijn een heel belangrijke schakel in het bestuiven van onze planten en landbouwgewassen. Met onze vliegenramen op maat hou je alle insecten op de bloemetjes in je tuin en niet in je huis. Wil je de natuur een handje helpen? Lavendel, rode zonnehoed of marjolein zijn lekkere snacks voor onze bijen en vlinders. Lavendel geeft een aangename geur maar houdt trouwens ook wespen en muggen uit je bloementuin.